Как Саша Попович и Лепа Брена спечелиха първият си милион

В продължение на десетилетия Лепа Брена е смятана за една от най-големите звезди в района на бивша Югославия, докато Саша Попович е един от най-влиятелните хора на музикалната сцена и началото на успешната им кариера и придобиването на огромното богатство, което притежават днес, бе белязано от съвместното им сътрудничество.

Най-големият шоумен Саша Попович показва таланта си както за музика, така и за бизнес в ранна възраст. Започва богатата си кариера, пълна с възходи и падения, в стара Югославия, където придобива най-голяма слава, когато изпълнява със „Слатки греха“.

Започва да свири на акордеон от 10-годишен, а професионално да се занимава с музика през 1976 г., първо в оркестър „Лира Шоу“.

Когато Попович и неговият оркестър свирят в хотел „Галеб“ в Бръчко през 1980 г., той се запознава с младата певица Фахрета Яхич.

„Докато дойдат, аз вече пеех по разни тържества. Тогава търсели певица, защото предишната трябвало да напусне групата поради брак. В Бръчко всички ги насочиха към мен. Изпях им няколко песни, а моите съграждани ме подкрепиха с бурни аплодисменти, докато очилата на Саша Попович паднаха от лицето му от вълнение“, описа срещата им Брена.

„Накрая се озовахме в хотел Галеб в Бръчко. Казаха ни, че никъде няма певици. Насред Босна сме, а певици няма. Тогава един каза „има една, тя пее няколко танцови песни, клати се на Джанис Джоплин“. На вратата влиза момиче с къдрава коса, бликащо от здраве, цялото яко с кожено елече. Тя идва и казва „Аз съм Брена“, засмяхме се. Казах, че няма начин. На следващия ден Брена дойде на участие и открадна микрофона на певицата и се видя, че е талантлива“, каза Саша.

След тази първа среща те скоро започват да работят заедно, а когато Лепа Брена става тяхна певица, те променят името си на „Слатки Грех“ през 1982 г.

Тогавашният им мениджър Владимир Цветкович ги запознава с Милутин Попович Захар и той композира първия им албум, наречен „Lepa Brena“.

„Захар смени името на групата на „Слатки грех” и направи десет песни, които бяха издадени от PGP RTS. Албумът включва и известния хит „Čačak, Čačak“. Имахме първото си представяне с това парче на „Хит парада“ в Белград. Той даде това видео на известния водещ Милован Илич Минимакс и му каза: „Ето едно видео, с което можете да се забавлявате. Така станах Лепа Брена”, сподели веднъж пред медиите певицата.

Един от ключовите моменти във възхода на тяхната музикална кариера е сътрудничеството с Рак Джокич, един от най-добрите развлекателни мениджъри

по това време.

„Свирехме в хотел „Югославия“, шестте с Брена и като група имахме 7000 марки заплата. Това означава по хиляда. Това беше най-високата хотелска заплата по онова време в стара Югославия“, започна Попович, след което разказа как се е запознал по това време с Рака Джокич, който дошъл да сключи договор за сътрудничество със „Slatki greha“ преди предстоящото турне.

Когато преговаряха за печалбите, след въпроса на Рака – „Деца, колко струвате?“, едната част от бандата предложиха 1000 марки на ден, другата стигнаха до 5000, така че някак си стигнаха до предложението групата им трябва да вземе 15 000 марки с цялото оборудване, с пояснението, че имат собствено оповестяване и осветление.

„Идва едно момче с пишеща машина, съставя договор. Рака си тръгва, другите от „Слатки греха“ идват и питат какво е станало. Той се съгласи“, каза тогава Попович и описа как цялата група празнува договореното сътрудничество, което, както се оказа по-късно, донесе огромни печалби на групата. След седем дни от турнето дойде това, което изненада всички.

„Деца, да ви поздравя, спечелихте 105 000 марки.“ Подскачаме, прегръщаме Рака, но той казва: „Чакай, трябва да те питам нещо. Какво ще правим с останалите половин милион марки?“. „Какво ще кажете за половин милион марки?“, попитахме ние. „Ами за тези седем дни спечелихме 605 000 марки. Трябва да ви платя 105 000, а какво да правя с тези 500 000?“, каза Попович.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *